Netto Leven biedt toekomst!

Helaas staan de verhalen op deze pagina nog ver af van de dagelijkse praktijk. Daar draait het te weinig om de belangen van schuldeisers en schuldenaars. Zij raken soms jarenlang verzeild in tijd- en energie zuigende protocollen waarin ze vaak berooid achterblijven.

Wij laten zien dat het anders kan.

Judith was plots een alleenstaand moeder met schulden

Dat het hebben van schulden vaak zorgt voor jarenlang getouwtrek met instanties, weet Judith* als geen ander. Haar problemen begonnen toen haar man plotseling overleed. “Hij kreeg een hersenbloeding. Binnen 24 uur was hij er niet meer. Het was niet te bevatten. Ik bleef achter met drie kinderen, waarvan de jongste nog maar 12 jaar oud was.”

Geen geld meer voor brood

Judith en haar man waren juist bezig met de bouw van een huis. “Zonder mijn man kon ik de hypotheek niet opbrengen. Bovendien had de bank fouten gemaakt met de hypotheek. Het huis moest in de verkoop.” Om de restschuld te betalen verkocht Judith de zaak die ze met haar man had opgebouwd. “Het was niet genoeg. Op een dag kon ik geen geld pinnen om brood te kopen.”

Verstrikt in regelgeving

Maar Judith zette door. “Ik had maar een doel: werken, werken, werken. Ik had drie kinderen en niemand om op terug te vallen.” Judith had recht op huurtoeslag. “Het nadeel met die toeslag is dat hij is gebaseerd op het inkomen dat je verwacht te hebben. Dat moet je vooraf schatten. Als dat achteraf niet klopt, dan vorderen ze met terugwerkende kracht terug.”

Ook met de uitkering van de Sociale Verzekeringsbank ontstonden er problemen. “Zo had ik opeens schulden bij meerdere schuldeisers. Ik kreeg de ene na de andere brief op de deurmat maar ik kon het niet betalen. Die enveloppen, ik durfde ze gewoon niet te openen. De stress die het teweeg bracht, daar heb ik nu nog last van.”

Ruimte door Netto Leven

In eerste instantie zocht Judith hulp bij de gemeente. Ze kwam daar niet verder. Via haar toenmalige werkgever kwam ze terecht bij Netto Leven. “Omdat ik niet durfde te bellen, stuurde ik een bericht. Ivan was heel begripvol. Ik durfde het aan om een afspraak te maken.”

Na de eerste afspraak viel alle spanning weg. “Er was ruimte om rustig mijn verhaal te doen. Er was begrip en ik werd gehoord. Dat was zo fijn. In mijn situatie was de eerste stap dat Netto Leven de administratie, samen met mijn dochter, even overnam. Geen post meer op de deurmat. Ik had na jaren tijd voor mezelf. Om op te krabbelen en te rouwen om mijn man, eindelijk.”

Kijk vooruit en ben positief

Dat zou Judith mensen adviseren. “Die instelling heeft me altijd geholpen. Ik focus op wat ik wél kan en wat er wél is in mijn leven. Er is meer dan je denkt.” Judith doet de administratie weer zelf en ze bouwt ook haar werkzaamheden weer op. “Doordat Netto Leven me hielp kreeg ik ruimte. Ik ben ze daar zo dankbaar voor.”

* naam is op verzoek van de betrokkene gefingeerd.

Lees meer...

Judith

Ondernemersechtpaar door schulden aan de grond

“Onze problemen begonnen toen we een zakelijk conflict kregen met onze websitebouwer. Hierdoor liepen we tientallen duizenden euro’s aan omzet mis.” Aan het woord is Tilburgse ondernemer Sara*. “De schulden waren binnen een paar maanden de honderdduizend euro gepasseerd.

Schulden verwoestend voor ondernemers

Een dergelijk bedrag is voor een Mkb’er een niet te nemen horde. Het echtpaar stopte met het bedrijf. “Naast onze werkzaamheden hadden we ook een gezin met twee nog hele kleine kinderen, een combinatie die toch al stressvol is. Door de schulden was de stress teveel geworden. De kinderen leden eronder.”

Stoppen met de eigen onderneming was een verdrietige keuze. “We hadden er jaren werk in zitten, toch was de beslissing zo gemaakt. We waren alleen nog maar bezig met overleven, niet langer met leven zelf. We wilden rust creëren voor onze kinderen want ook zij leden er inmiddels onder.”

In gesprek met schuldeisers

Voor hulp kunnen ondernemers helaas op weinig plekken terecht.
Sara: “gelukkig voor ons was Netto Leven er om ons te ondersteunen.” Schulden werden in kaart gebracht en schuldeisers benaderd om tot een oplossing te komen. “Netto Leven heeft geholpen de weg te plaveien want niet iedere schuldeiser staat meteen te juichen.”

Sara: “onze kinderen kunnen weer naar de zwemles.”

Rust in de tent

De afspraken met schuldeisers staan en gezin zit in rustiger vaarwater. Sara heeft een baan gevonden waar ze haar talenten kwijt kan. “Het voelt goed dat je weer aan de slag bent. Onze kinderen zitten weer op zwemles, zoals het hoort. Ik ben in mijn hart een ondernemer maar er is nu rust in de tent. Daar geniet ik voorlopig even van.”

* op verzoek van de betrokkenen is de voornaam gefingeerd.

Lees meer...

Sara

“Binnen een paar uur heeft Ivan mij de moed gegeven en de wil om mijn shit op te lossen en het niet langer voor me uit te schuiven. Hij is oprecht gedreven om mensen te helpen met schulden. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

BG, Amsterdam

“Na een lange periode van veel onrust, stress en onzekerheden heeft Ivan met zijn positiviteit en daadkracht mij het vertrouwen gegeven om weer “de regie over mijn leven” te nemen. Vol energie kijk ik naar de toekomst. Door het maken van doelgerichte en concrete plannen is er overzicht en rust gekomen. Met als resultaat een ijzersterk ouderschapsplan!”

MT, Zeist

Lieve Ivan,

Ik wil je nog even apart bedanken voor alles wat je voor mij hebt gedaan. Ik weet dat je niet tevreden bent met de uitkomst, maar ik heb zo’n bewondering voor jou en jouw aanpak! Er komt een nieuwe voorzitter bij de SP en ik wil jou zeker bij haar promoten, ik ken haar goed, we hebben een aantal maanden samengewerkt.
Ik ben je ook dankbaar dat je mij met Eric in contact hebt gebracht. Zo fijn als je zulke betrokken mensen leert kennen.
En mijn aanbod blijft staan, als ik iets kan betekenen voor Netto Leven, laat het me weten. Ik zal dat met hart en ziel doen.
Nog even buffelen, maar kom maar op..ik ga ervoor!
Nogmaals heel veel dank voor alles wat je geprobeerd hebt, je inspanningen en het gevoel dat je mij hebt gegeven dat ik echt gehoord werd vanaf het eerste moment, dat is onbetaalbaar!
En mocht ik ooit een loterij winnen (iets voor optimisten met weinig wiskundig inzicht) dan doneer ik meteen aan jouw stichting!
Het ga je goed en ik zal je volgen!
Heel veel iets en een dikke knuffel! ???? Dank je wel!

RB - Oudenbosch

Hoe aanhoudende schulden het jonge gezin van Lars kapot maakte

“De aanhoudende schulden hebben mij mijn relatie gekost.” Aan het woord is Lars* uit Tilburg.
“Mijn vriendin en de moeder van mijn kinderen besloot een tijdje terug onze relatie te beëindigen. De reden was de onrust door de aanhoudende schulden. Het is heel verdrietig.” Door geldproblemen was er in hun gezin met 2 hele jonge kinderen geen enkele bewegingsruimte. “Je kunt je gewoon niet voorstellen hoe dit je gezinsleven onder druk zet.”

Lars: “Er bestond een reële kans dat ik dakloos zou raken.”

Door schulden bijna op straat

Ook Lars heeft, zoals velen in zijn situatie, het werkelijk vragen om hulp, uitgesteld. “Ik zette pas de stap toen het water me aan de lippen stond. Natuurlijk had ik wel rondgekeken, maar veel hulpverlening gaat log te werk en biedt weinig échte oplossingen.” Dit was ook de reden waarom Lars in het begin vrij sceptisch stond tegenover Netto Leven. “Maar ik kon me een lang traject niet meer veroorloven. Er bestond een reële kans dat ik dakloos zou raken.”

Lars: “ik had de hardnekkige overtuiging dat ik de problemen die ik zelf veroorzaakte, ook alleen moest oplossen.”

Spartelen in eenzaamheid

Ondanks de noodsituatie viel het Lars zwaar de eerste stap te zetten. “Ik heb het gevoel dat ik gefaald heb. Ik heb fouten gemaakt waardoor ik in deze situatie terechtkwam. Ik had de hardnekkige overtuiging dat ik daarom ook alles zelf moest oplossen.” Voor Lars viel het niet mee hulp te accepteren. “Gelukkig weet Ivan van Netto Leven wat het is. Hij heeft in dezelfde situatie gezeten en ik voelde dat hij niet oordeelde.”

Altijd die angst

Wanneer je zo diep in de put zit, is alles beangstigend, zelfs een oplossing. “Ja dat is heel apart. Je hoopt op een oplossing natuurlijk maar tegelijkertijd vrees je die ook het moment dat die oplossing er daadwerkelijk komt. Op dat moment komt het op mij aan. Ik moet op een andere manier met geld om gaan en er voor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.”

Zelfredzaamheid en vertrouwen

Lars werpt voorzichtig zijn blik op de toekomst. “Zelfredzaamheid is dé eerste stap naar echt onafhankelijk zijn. Het helpt om de chaos te aanschouwen en te overwinnen.” Ook werd Lars soms verrast wat er kan gebeuren als je op een andere manier in contact treedt met instanties. “Ik had een diep wantrouwen door slechte ervaringen. Ik vond het fijn om te ervaren dat ‘de mensen aan de andere kant’ luisterden en soms bereid waren mee te gaan in onze oplossingen.”

*Op verzoek van de betrokkene is de naam Lars gefingeerd.

Lees meer...

Lars

Zelfstandig ondernemer Martin met schulden in de kou

Een situatie waarbij er meerdere schulden zijn, ontstaat nooit zomaar. Dat geldt ook voor Martin uit Tilburg. “Mijn dochter was al jaren ziek maar artsen vonden niets. Het bleek uiteindelijk lymfeklierkanker. We waren totaal overdonderd.” Als zelfstandig ondernemer is er geen vangnet. “Als ik er was voor mijn dochter, dan verdiende ik geen geld.”

Martin’s dochter onderging chemo wat de kanker gelukkig bestreed. Maar ze bleef pijn houden. “Het bleek botnecrose waarbij de doorbloeding in de botten afsterft en er in de botten holtes ontstaan. “Haar constante gegil was hartverscheurend en tegelijkertijd was er niks wat we konden doen. Soms droegen we oordopjes om te kunnen slapen of werken. Ik voelde zo’n schaamte om dat te doen.

Martin: “mijn kantoor gebruikte ik alleen nog om bij te slapen.”

Van ondernemer naar overlever

De inkomsten van Martin’s onderneming liepen terug. “Mijn kantoor was op een gegeven moment alleen nog een plek waar ik even kon bijslapen.” Martin verkocht wat apparatuur om wat rekeningen te betalen. “Je treft een betalingsregeling met de een die je betaalt totdat een ander dreigt. Die gaf ik dan voorrang. Ik kwam er niet doorheen.” Al snel was de administratie van Martin een puinhoop.

Te weinig hulp voor ondernemers met schulden

Helaas staan ondernemers met schulden vaak met lege handen. “Ik klopte aan bij de gemeente maar werd weggestuurd. Als ondernemer krijg je geen schuldhulpverlening. Gelukkig las mijn zus in de krant over Netto Leven. Ivan was zelf zelfstandig ondernemer. Hij weet wat het is. Bij Netto Leven houden ze van aanpakken. Ik belde en er werd direct een afspraak gemaakt.”

De administratie van Martin is nu bijgewerkt. De openstaande bedragen zijn in kaart gebracht en er is een voorstel gedaan aan de schuldeisers. “Hoewel het traject nog niet is afgerond voel ik wel meer rust. Ik slaap weer ’s nachts en dat is weleens anders geweest. Het komt goed, linksom of rechtsom, maar daarvoor moet je wel de eerste stap zetten.”

Lees meer...

Martin

“Ivan is een openhartige man die helpt vanuit zijn hart. Alles wat hij zegt meent hij oprecht en is zonder oordeel. Je kunt gewoon jezelf zijn.”

RV, Tilburg

“Ivan is eerlijk en doortastend met passie om vooruitgang te boeken. Makkelijk in de omgang en geeft advies op dat vlak waar nodig. Niet altijd perse wat je wilt horen. ”

EB, Made

Wat ben ik toch nog steeds blij hem ontmoet te hebben.
Deze klasbak. Hij was mijn steun en toeverlaat in donkere en onzekere tijden. Gelukkig ben ik er dankzij zijn deskundige hulp en creativiteit weer bovenop. Ik kan mezelf weer redden door zijn adviezen. Ook als mens maakte hij op mij grote indruk. Vanaf meet af aan was er vertrouwen. Ondanks al mijn onvolkomendheden was er respect en waardering voor mijn persoontje. Ook complimenten.

Zelfs gelijkwaardigheid. Nooit las hij mij de les en was eerder positief. Zijn meedenken, inleven, meevoelen gaf mij kracht. Al met al is mijn bewondering dus voor zijn aanpak “enorm” voor mij was hij een warme man en uiterst betrouwbaar. Gaf oplossingen, en daarbij wist hij mijn schulden te halveren. Dankbaarheid is op zijn plaats want mijn leven heeft weer kleur en glans gekregen.

Ivan ik ben je zeer erkentelijk en wens je alle goeds en veeeel geluk in de toekomst !!

Lees meer...

PK, Goirle

Menu